Saturday, 10 December 2011

Status Muka Buku

RUKUN-RUKUN Couple~?

- Kepercayaan kepada pasangan,
- Kesetiaan kepada couple,
- Keluhuran percintaan,
- Kedaulatan rumah tangga,
- Kesopanan dan kesusilaan kepada ibubapa mertua...

Status Muka Buku


tanda lelaki sayang perempuan/kekasihnya :
dia akan berubah dengan tiba-tiba untuk perempuan yang dia sayang .
dia tiba-tiba akan mengambil berat tentang perempuan itu .
dia akan dengar apa saje yang perempuan itu minta .
dia sanggup berkorban untuk perempuan itu .
lelaki itu akan nangis jika perempuan itu buat die merana , walaupun si lelaki tak tunjuk .
#Perempuan awak beruntung _

Thursday, 8 December 2011

Status Muka Buku

Adalah lebih baik memiliki wajah yang hodoh dari lidah yang hodoh kerana wajah yang hodoh tidak mungkin boleh menyakiti hati orang lain tetapi lidah yang hodoh boleh mengeluarkan kata kata yang melukakan

Status Muka Buku

aku tunduk dan mengalih pandangan ke arah lain bila berjumpa wanita....bukan bererti aku benci dan hinakan dia.....tapi aku sayang akan dia.....tutuplah aurat wahai muslimah yg sayangkan agamanya...

Status Muka Buku

Rasulullah saw. bersabda, " Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." -Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim-

Status Muka Buku

Ustazah: "Saya tdk pernah tolak hukum poligami."
Jamaah: "Wah, hebat Ustazah!"
Ustazah: "Saya tdk pernah melarang para suami nikah lagi."
Jamaah: "Wah, benar2 top Ustazah."
Ustazah: "Yang penting........"
Jamaah: "Yang penting...adil eh Ustazah?"
Ustazah: "Bukan. Yang penting, bukan suami saya!!!

Status Muka Buku

F.U.C.K for life : Fikir untuk capai kejayaan
F.U.C.K for love : Fikir untuk cinta kita
F.U.C.K for Education : Fokus untuk capai kecermelangan
F.U.C.K when stress : Fikir untuk cari ketenangan
F.U.C.K for game : Fokus untuk capai kemenangan
F.U.C.K for frendship : Facebook untuk cari kawan

Status Muka Buku

lagi SEGERA makanan awak, lagi SEGERA lah awak dapat penyakit ! - Shari Ne'mat
#stay live healthy peeps ! ^^,

Status Muka Buku

Jadikanlah Yang Lembut Itu Hati
Jadikanlah Yang Tipis Itu Benci
Jadikanlah Yang Tebal Itu Iman
Jadikanlah Yang Tajam Itu Akal
Jadikanlah Yang Baik Itu Sifat
Jadikanlah Yang Manis Itu Senyuman

Status Muka Buku


dear my frend , who ever u love rite nOw , pls say tengs to her/him ..
never regrat whatever she or he dOne for u , cause they had spend much time for u , in ur shOrt life .. pls LIKE this and share on people's wall who u really lOve to :)
and pray to Allah , until death do our parts , insyaAllah ♥♥

Status Muka Buku

(Mengambil hukum-hakam dari Mujtahidin/Mazhab)Bukanlah bererti tidak menyukai Al-Qur'an dan As-Sunnah dan berpaling kepada yang selainnya.Kerana tidak menyukai Al-Qur'an dan As-Sunnah itu Kufur.

Ia sebenarnya bererti kita mencari dan menuju kepada mereka YANG LEBIH MEMAHAMI AL-QUR'AN DAN AS-SUNNAH.

Tidak syak lagi bahawasanya Imam Abu Hanifah,Imam Malik,Imam As-Syafei,dan Imam Ahmad adalah orang yang LEBIH MENGETAHUI DAN MEMAHAMI AL-QUR'AN DAN AS-SUNNAH (berbanding mereka-mereka di zaman ini yang mendakwa ingin mengambil hukum secara terus dari Al-Qur'an dan As-Sunnah)

~Al-Ustaz Sa'id Hawwa,Jundullah Thaqafatan wa Akhlaaqan, ms 161,Cetakan Darus Salam~
credit to Faris Akmal

Status Muka Buku

Seorang anak melihat/memeriksa tapak kaki ayahnya yang sedang membaca surat khabar..

Ayah: Eh apa kamu buat ni?
Anak: Cikgu cakap Syurga di bawah telapak kaki ibu...
Ayah: Habis tu?
Anak: Neraka mesti di bawah telapak kaki ayah kan?
Ayah: sblom kaki neraka ni hinggap kt muke ko.baek ko belah!

Status Muka Buku

tuk cipta kenangan hanya memerlukan seminit
tapi tuk tinggalkan kenangan itu memerlukan masa yang lama...
mood:x sedia tinggalkan :(

Status Muka Buku

Sebab Apa Single Best ??

1. Sbb tak rugi duit untuk topup .

2. Sbb xpyh kluar duit nk blnja kekasih. baik blanja parent makan.

3. Sbb malam2 xpyh text & call sampai tertido .boleh tido terus .

4. Sbb xkena berleter itu ini itu ini bla bla bla.

5. Sbb xde org ganggu tgh tido dgn bunyi henpon.

6. Sbb xde org nk jeles.

7. Sbb duit sentiasa ada.


* betul kanss ^,~ HAHA :D

Status Muka Buku

Kau pergi ambik cermin, then tenung lama lama. Org lam cermin tuh la sebaik baik kawan. Kwn susah senang. Kwn yg xkn disappoint kau, but if he did,you, yourself will be responsible for it. Yurks! ;`>

Status Muka Buku

mata dah ngantuk , kaler cam bijik saga , trima kasih kat semua pelanggan yg budiman , (termasuk yg rajin survey harga tapi tak penah beli ) hahahah. kepuasan anda kebangaan saya . majulah bundle untuk negara . assalamualaikum.

Status Muka Buku

WAKTU KAU SUSAH,,AKULAH TMPAT KAU MENGADU NASEB,,,SEMUA MASALAH AKU YG KENE TANGGUNG,,TAPI BILA KAU SENAG,,KAU LUPAKAN AKU,,SEMUA KESENAGAN KAU XPENAH BERI KAT AKU WALAU SEDIKIT PON,,AKU NI IBARAT "TANGGA" UNTUK KAU NAIK KE ATAS,,BILA KAU DH SAMPAI DI ATAS AKU KAU PIJAK,,TANPA MENOLEH KE BAWAH KAU TRUS BERADA DI ATAS.....!!!

Status Muka Buku

Jangan jadikan perempuan sebagai alat mainan wahai lelaki.....
Mainan baru,jaga elok.Bila dah lama,dah rosak,nampak buruk dan membosankan,lepastu buang suka2 hati.Nafsu je semua tu beb.

Status Muka Buku

Kepada lelaki2 yang suka memakai seluar sehingga menampakkan 'boxer' korang tu , style tu sebenarnya dicipta oleh banduan2 di Amerika yang suka membuat perkara SONGSANG DENGAN KAUM SEJENIS . So , tolonglah pakai seluar dengan betul supaya tidak digelar 'Gay' . Lagipun , bukannya seksi pun korang pakai camtu .. :)

Status Muka Buku

BERSABARlah.., TABAHLah dalam bersabar, Kuatkan ketabahan dengan SOLAT diiringi dengan DOA (penyerahan) kepada yg Maha Mengetahui.
Semoga hari ini lebih baik dari hari kita yg semalam.
Selamat Berpuasa bagi yg berpuasa sunat hari ni.. ^_^

Status Muka Buku

"Jika mereka sibuk mencari CINTA, biarlah kita sibuk mencari IMAN. Jika mereka sibuk mencari PASANGAN, biarlah kita sibuk mencari KEREDHAAN. Jika mereka menangis kerana kecewa BERCINTA, biarlah kita menangis kerana DOSA-DOSA semalam. Jika mereka cintakan HAMBANYA, biarlah kita cintakan TUHANnya. Jika mereka mendambakan kehidupan DUNIAWI, biarlah kita dambakan dunia UKHRAWI."

Tuesday, 24 May 2011

KFC - Haram dimakan..artikle ni amik dari JAKIM..i pun baru surf hari ni..


KFC - Haram dimakan..artikle ni amik dari JAKIM..i pun baru surf hari ni..

by Siti Harliyana on Thursday, May 19, 2011 at 11:56am

Saya ada menerima emel dibawah ini. Saya ingin mendapat kepastian daripada pihak tuan. Sekian terima kasih 


KFC - Haram dimakan...


Persoalannya sekarang bukan ini sahaja (fizikal) yang menentukan halal atau haram sesuatu makanan itu diperbuat contohnya daging babi...sememangnya haram. Persoalannya ialah cara penyediaan sesuatu makanan itu dibuat.

Saya ambil satu contoh, semasa saya menghadiri satu kuliah ilmu, Ustaz Daud Che Ngah ada menceritakan Kes KFC. Begini ceritanya: 

Pihak KFC bercadang hendak memberi makanan percuma berupakan ayam goreng KFC kepada jemaah haji Malaysia yang sedang menunggu giliran sebelum untuk diangkut dari Kelana Jaya ke Subang/KLIA. Maka Boss Ustaz Daud menyuruh beliau menyiasat cara penyediaan ayam itu dibuat dan memberikan laporan kepadanya sama ada boleh atau tidak mengikut syarak. 

Pusat Penyembelihan ayam KFC dibuka dan ia dimulakan seawal jam 6.00 pagi. Ustaz Daud mengambil keputusan untuk sembahyang Subuh berdekatan dengan pusat tersebut. Selesai solat subuh kedengaran siren dibunyikan menanda pekerja KFC mesti memulakan tugas memyembelih ayam. Para pekerja yang duduk berhampiran dengan pusat penyembelihan/ hostel muda-muda terus memakai pakaian seragam mereka dan terus membuat kerja. Satu persatu ayam digantung dengan kaki keatas dan sayap dikepit. Ayam dipotong dan seterusnya dijatuhkan dalam air suam. 

Dalam laporan Ustaz Daud Che Ngah kepada Bossnya beliau mengatakan KFC tidak boleh dimakan dan dihidangkan kepada jemaah haji kerana: 
a. Sewaktu sembahyang subuh, tiada seorang pun tukang sembelih yang menunaikan solat subuh 
b. Ayam yang disembelih tidak mati/dibiarkan bebas tetapi terus dijatuhkan dalam air panas/letrik 
c. Ayam tersebut berada dalam keadaan terseksa dengan kedua kaki (yang terbalik) kepak terikat. 

Oleh yang demikian maka Ayam tersebut tidak boleh dimakan. Oleh kerana ianya telah disahkan oleh JAKIM maka dosa itu depa yang tanggung. Kita cuma perlu berhenti memakan KFC.

Saya sejak dengar tempoh hari tidak makan KFC Insyallah dan wallahualam. 

Assalamualaikum wbk. 

Ini cerita pengalaman seorang hamba Allah di kampung aku la. Recently seorang hamba Allah di kampung aku ni dapat offer masuk KFC/Pizza Hut management trainee. Lepas buat medical checkup, etc, maka berangkatlah dia ke KFC training center kat Kelana Jaya. Khabarnya dia diberi penginapan kat Sentul. So tiap2 hari kenalah dia berulang ke Kelana Jaya untuk training session dia. Sepanjang waktu latihan, beliau diberi subsidi makan dan uniform serta penginapan percuma. Selepas beberapa bulan, satu hari dia ke kilang para pelanggan KFC. Di kilang inilah dia tengok sesuatu yang meragukan. 

Diperhatikannya ayam2 tu disembelih oleh tiga orang penyembelih dan dua daripadanya ialah perempan. Perempuan sembelih ayam? mmm...macamana tu?.

Kemudian diperhatikannya pula ayam2 (dari kotak tetapi ada seekor dua yang tak bergerak langsung dan tak nampak aktif. Maka ditanya pada orang yang menggantung ayam tentang ayam2 tersebut. Pekerja tu memberitahu bahawa adakalanya ayam2 itu mati dalam perjalanan kerana kesejukan sewaktu perjalanan waktu malam atau keadaan sesak di dalam kotak plastik itu sendiri. Sudah Mati, ianya masih digantung untuk masuk ke ruang penyembelihan. Ayam yang sudah mati disembelih? Bangkai? Disembelih? Halal? Sekali lagi, hmmm....macamana tu? 

Akibat daripada timbulnya rasa was2 yang berat, hamba Allah ini telah mengambil keputusan untuk berhenti menjalani latihan dan sekaligus menamatkan perkhidmatannya dengan KFC. Maka pulanglah hamba Allah kita dapat tengok anggota yang menjadi ahli dalam menguruskan soal halalnya makanan yang dijual dan bagaimana badan ini memastikan semua hidangan di KFC dan Pizza jikalau cerita hamba Allah ni salah.
Kalau betul, maknanya tanda ditanggung halal di premis KFC dan Pizza Hut boleh dianggap palsu dan hanya untuk menarik pelanggan beragama Islam

Ada seorang ustaz menceritakan bahawa seorang saudaranya dapat kerja sebagai penyembelih diKFC. Tak sampai seminggu dia resign kerana tak sanggup menanggung dosa bagi orang makan bangkai. Ayam yang terikat seperti diatas berpusing boleh tahan lajunya ( kerana nak sembelih banyak ) dia hanya sempat sebut " bis " saja untuk setiap ekor yg disembelih, lepas tu rendam, matilah ayam tu dalam kelemasan. 

**Setiap apa yg kita makan akan menjadi darah daging, sepotong hadis nabi menyebut, mafhumnya, " setiap daging dari sumber yg haram akan menjadi makanan api neraka " . 

MAKA BERHATI - HATILAH DGN APA YG KITA MAKAN SEMOGA KITA TERSELAMAT 
DARI API NERAKA YG MAHA DAHSYAT. 

Wassalam.
"Janganlah engkau menjadi lemah daripada seekor ayam jantan, ia telah berkokok pada waktu pagi hari, sedangkan engkau pada ketika itu masih terbaring di atas katilmu." 

Tuesday, 17 May 2011

The Outcome of Intimacy



MD with de Chaparal by bundlewalla

Dear Lovely CEO: Happy Teacher's Day 4 yesterday.
May u hv a great areas for ur income....



Wednesday, 11 May 2011

Monday, 9 May 2011

To My Lovely CEO: Happy Mothers Day

Greet u a happy mother's day.... may u become successful as a career babe, mother, supervisor, hard worker, teacher, driver, gardener, cooker, manager, lover and sort of work that suit u.... don't worry be happy.... this msg also cc to my lovely mother and mother in law..... may all of us successful in the live hereafter...

Friday, 6 May 2011

Break the ice3: ignore a blog.....

Assalammualaikum....... hampir 3 minggu DO tak jenguk blog the Dapur Officer. Common bagi newbie macam DO ni. 3 minggu lalu DO agak sibuk sikit dengan beberapa urusan keperluan yang sangat penting untuk di selesaikan. Walaupun begitu tanggungjawab menguruskan organisasi adalah berjalan seperti biasa. CEO, MM dan MD juga banyak membantu dalam melicinkankan lagi perjalanan organisasi. Apa yang menarik selama 3 minggu ni DO ada skop kerja yang baru. still dok kat rumah.... tapi kali ni bukan goyang kaki atau bahasa kasar gentel teloq... tapi ada peluang baru, masih dalam organisasi, insyaALLAH boleh tambah rezeki... buat apa???

Apa berbungkus2 ni???

Ehh... ada kasut...

Sat aku nak susun dulu....

Ooooo Bundle rupanya

Pasal consignment ni aku agak sibuk 2 - 3 minggu ni........



Macam-macam ada....

Thursday, 14 April 2011

How to Be a Good House Husband

A "House Husband", or stay-at-home dad (alternatively, stay at home father, house dad, SAHD, househusband, or house-spouse) is a term used to describe a father who is the main caregiver of the children and is the homemaker of the household. As families have evolved, the practice of being a stay-at-home dad has become more common. In the "modern society" this common practice results in the wife or significant other working and supporting the families needs, which you the house husband, take care of the children and home. In a lot of ways this arrangement can be increasingly beneficial because if you are handy you can also be assured the time to keep up to date on the necessary repairs and maintenance around the house, thus ensuring your families comfort in their home.

 
Discuss the expectations with your partner. Discuss realistic expectations, and how to meet them as best as you can. The definition of a good house husband depends on which house you live in. It is also very culture-dependent. Do not presume that you have the same expectations because you may find out the hard way (through arguments) that you don't. Sit down and talk it over. What are the things that need to be done to keep up with in the home? What are the responsibilities in the home? If you are primarily responsible for keeping the house clean, others may take responsibility for cleaning up after themselves: putting dirty laundry in the hamper, placing things where they belong after they are finished using them, emptying the trash, putting dishes in the dishwasher, etc. If you are also caring for young children during the day, you may be surprised by how difficult it is to also keep up with household tasks. Others in your family may need to help with the cooking and cleaning, if possible.    


Be loving. Love is an important ingredient for a successful household. Remind your kids and wife or significant other that you love them, often. Pay attention to your wife or significant other and children. Like say that boy of yours is dying to go to the park for some baseball. Make an effort to spend as much time as possible. If you do this, your family will know that they are loved.

Take Responsibility for the house hold! You are now the "homemaker" of your family. Being the homemaker, it is your responsibility to make it a home. Ensure the cleanliness of the home and that repairs and maintenance are completed. One of the greatest advantages to the house husband is that you can now take the time to do the needed repairs or maintenance items that would have taken time away from your family when you were away at work.

Maintain a great Appearance. It is all too easy to stop paying attention to your appearance when you have a no reason to "dress to impress" at the office. Try to spend some time each day making yourself look good and well kept. There is no reason why you cant still maintain a good appearance, even if you have no plans of leaving the house that day. Further, your wife or significant other would love to come home to see you looking good -- not dumpy and unkempt.

DON'T Forget about the Cooking! Remember when you would work all day, how great it was to come home to a freshly prepared meal. Now that you are a house husband you can ensure your family eats a delicious meal, prepared for them with love, every day of the week.

Plan ahead, with the aim to have a delicious meal on the table when your spouse gets home from work. Microwave meals are not suitable cuisine, so find a recipe book you like and start experimenting. Having a great meal ready for your family is good way to let them know that you have been thinking about them. A good meal can be an expression of love and a warm welcome home.

Pay close attention to little things. Remember family birthdays, wedding anniversaries, etc. Attention to detail adds up to big attention, and you will have a happy marriage as a result.

Don't Forget the Errands! Remember, there is more to keeping a family happy than what is in the immediate house. Don't forget the important errands that can add up and take a lot of time to do. By doing one or two a day you can keep up with them, and they will not get unmanageable or take up mass amounts of time on weekends or family time. Pick up the dry cleaning when it is ready, Run to the market when you know something is needed, pickup packages and other items that may need to be retrieved. Overall, just make sure that the errands and tasks are done. Your family will appreciate you for it.

Be Happy! Anger spreads fast. Remember when mom was furious? What a scary thought! Happiness will be effective tool on your household, and will provide peace in your home.

Show Respect. When a child does something good, (For example: Get an A on a test in a class they were failing in, learn to ride their bike, etc...) Tell them how proud you are. Acknowledge your families contributions, no matter how small you may think they are.

Tell your Family, "I love you"
Learn to clean effectively, and thoroughly.
Laugh & Smile - A Positive Attitude Goes a Long Way!
Take time for your Children in balance with household duties.
Be a good example
Remember: It's now your job to excel, just like when you were committed to a career.
Try to control your anger
Be sure to know how to clean!


Monday, 11 April 2011

Brake The Ice 2: the intro...

Assalammualaikum.... bertemu kembali dalam arena blog ni. DO masih dalam mood break the ice pada tahap cuba, try, test. 2 - 3 hari lepas DO baru membuat proses menambah shout box, feedjit dan proses penyelarasan menggunakan hp. Semua perkara berjalan dengan lancar. Bagi DO semua proses ni adalah sangat mudah, like ABC. Walaupun ia adalah kerja yang sangat mudah, tapi DO telah mengambil masa yang agak lama untuk sempurnakannya. Ini kerana blog ini bukannya sebagai tumpuan utama dalam tugas2 sebagai DO.

Sebagai pengenalan DO telah memberikan sedikit ringkasan dalam profil berkenaan diri DO. Nama?? since most of the blogger have no real name, jadi DO memilih nama Dapur Officer gelaran yang diberikan oleh sahabat baik di Pekan Changloon Mr. IChan. Mr. IChan ni seorang mualaf, setiap kali DO berjumpa dengan sahabatnya Mr. IChan akan perkenalkan DO dlm loghat utara: "Ya Pak Long, ni ****** (nama saya), dia kerja sebagai DO..." hampir setiap kenalan yang DO jumpa bersama nya akan di perkenalkan seperti ini. Bila ditanya baru Mr. IChan bagitau DO means Dapur Officer merujuk pada diri DO yang baru sahaja tamat pengajian di U sambil mengusahakan tanaman anggur tanpa ladang pada ketika itu. (mengANGGUR). Daripada situ terma DO menjadi sebutan merujuk kepada profil kerja DO. Sehingga hari ini dah hampir 7 tahun menjadi DO.

Bagi DO, DO means a lot: DO - Dapur Officer, DO - Duit Officer (tak layak lg sebab banyak perabih duit dari buat duit), DO - District Officer (cita2 selepas tamat SPM x caya boleh lihat majalah sekolah DO), DO - Daawah Officer (aktiviti sosial DO terlibat dalam jemaah daawah dan tabligh) dan banyak lagi DO yang kita boleh fikirkan. Sebentar lagi satu lagi jawatan DO yang ada dalam senarai tugas harian iaitu DO - Driver Officer kepada my lovely CEO....

Wednesday, 6 April 2011

Break The Ice: Bila nak mula ni...

Assalammualaikum... syukur pada ALLAH kerana memberi kekuatan untuk memulai penaipan blog ni. Hampir 3 minggu DO berusaha sedaya upaya utuk membina blog ni inilah kali pertama dapat "break the ice" DO punya kotak idea yang dah lama berabuk, karat dan lembab. 3 tahap kotak idea ni sebenarnya berada dalam keadaan yang sangat kritkal dan dramatik sebab setiap satu ayat yang berlalu terpaksa mengambil masa yang agak lama untuk meneruskan ayat yang berikutnya. Untuk menaip beberapa ayat seperti diatas mengambil masa kurang lebih 10 minit. Cukup lembap DO ni. Tapi bolehla maafkan DO kerana ini pertama kali DO menaip kat blog menggunakan idea sendiri. OK la for the newbie... dan DO berjaya "break the ice" sambil menghirup air F&N Zapple bersama ais ketul yang baru di pecahkan....

Rujuk majlis fatwa -- Isu suami jadi suri rumah, isteri keluar cari rezeki

PEKAN 13 Mei - Isu suami menjadi suri rumah, manakala isteri keluar mencari rezeki perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan untuk diputuskan kerana ia menyentuh soal hukum syarak, kata Datuk Seri Najib Tun Razak. Timbalan Perdana Menteri berkata, langkah itu perlu kerana jika terlalu banyak kenyataan dibuat, ia dikhuatiri akan menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat.

Beliau mengulas kenyataan Mufti Johor, Datuk Noh Gadut mengenai fenomena songsang suami menjadi suri rumah, manakala isteri bekerja yang disifatkan sebagai melanggar hukum syarak. Ketika ditanya pandangan beliau berhubung kenyataan tersebut, Najib berkata, ia hanya pandangan seorang mufti dan tidak boleh dianggap sebagai sesuatu yang rasmi sebagai fatwa. ``Kenyataan itu hanya merupakan pandangan daripada seorang mufti yang belum lagi menjadi fatwa kerana setiap perkara yang berhubung kait dengan hukum syarak perlu dibawa ke Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan untuk dibincangkan terlebih dahulu. ``Jadi itulah bezanya, kita serahkan kepada mufti-mufti untuk beri pandangan mereka,'' katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Pelancaran Program Pembantu Pertolongan Cemas Dalam Setiap Rumah di Sekolah Kebangsaan Ganchong, di sini hari ini. Turut hadir ialah Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan kenyataan Noh bahawa fenomena itu jika berterusan boleh menyebabkan sesuatu perkahwinan tidak beroleh keberkatan. Menurutnya, tanggungjawab suami sebagai pemimpin dan pencari nafkah keluarga jelas dinyatakan dalam al-Quran, antaranya surah an-Nisa ayat 34 dan surah al-Baqarah ayat 233 serta hadis nabi, ijmak ulama dan qias. Sementara itu, beberapa tokoh agama yang dihubungi oleh Mingguan Malaysia hari ini berpendapat, fenomena songsang ini wajar dinilai semula supaya ia tidak menjadi budaya dalam masyarakat. Menurut mereka, jika dibiarkan berleluasa, dikhuatiri akan menghakis fungsi hakiki kaum lelaki sebagai pemimpin keluarga.

Bekas Imam Besar Masjid Negara, Datuk Pirdaus Ismail berkata, kenyataan Noh bahawa suami yang memilih menjadi suri rumah dan membiarkan isteri mencari nafkah sedangkan dia mampu bekerja sebagai melanggar hukum syarak, perlu diteliti sehalus mungkin. ``Walaupun dibolehkan jika keadaan mendesak, dikhuatiri akan membawa perubahan besar terhadap struktur sosial masyarakat dan mengubah keseimbangan dalam institusi perkahwinan,'' ujarnya.

Rektor Kolej Islam Darul Ridzwan, Ipoh, Perak, Prof. Datuk Dr. Mohd. Yusoff Hussain pula berkata, lelaki yang membiarkan isteri mencari nafkah dengan niat bersenang-lenang dengan hasil pendapatannya, haram di sisi agama. Bekas Mufti Wilayah Persekutuan itu menjelaskan, suami diharamkan `memakan' wang gaji isteri kerana ia boleh menyebabkan mereka menjadi pemalas. ``Prinsip Islam pada asasnya mewajibkan golongan lelaki keluar mencari nafkah kerana mereka ketua keluarga,'' ujarnya.

Presiden Persatuan Ulama Malaysia, Mohd. Saleh Ahmad berpendapat, fenomena tersebut dibolehkan jika suami isteri saling meredai dengan syarat isteri menjaga maruah keluarga. Ketua Wanita Jemaah Islam Malaysia (JIM), Dr. Harlina Halizah Siraj pula berkata, apabila suami tidak melaksanakan tanggungjawabnya dengan sempurna, pasti berlaku kepincangan dalam rumah tangga yang sering berakhir dengan penceraian. Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP), Shabudin Yahaya berkata, pasangan Islam yang terlibat dalam fenomena songsang seperti itu terdedah kepada risiko penceraian apabila isteri berlaku nusyuz.

Thursday, 31 March 2011

Being a good house husband


The human society is on a constant change and it is being increasingly observed that men are taking on a new role of controlling and running the household. Although, many men view it as a work without any worth because it does not involve any payments, but a closer look will definitely reveal that it is one of the most important jobs in the society.


Being a househusband involves its share of sacrifices. You would find your social life getting shrunk as also your topics of conversations with your male partners. This is because your life begins to circle more around your baby. Your day starts early and generally more frantically than it did when you were getting started for your old work.
You have to prepare meal for your partner as well for your children in the morning. The task of taking your child to the school and getting them back also becomes a part of your job description. The role of house husband is also very important as it gives you the opportunity to teach your child about the world around them. Very few men get this wonderful chance and you should make the most of it. Being a good husband involves finding the right balance between preparing a healthy meal for the dinner as well as attending to your children in the absence of your partner.
The role of house husband is considered as a stressful one but it is gaining more and more social acceptance nowadays. Apart from being economically beneficial, it also provides a base for a healthy and strong development for your child.


Wednesday, 23 March 2011

Assalammualaikum.... Get started

SubhanALLAH... SubhanALLAH... SubhanALLAH...
Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah...
ALLAHhuakbar... ALLAHhuakbar... ALLAHhuakbar...